Bloemenlichaam krijgt vorm


Mei 2016 heeft mallenmaker Anthony Sgard een afgietsel van het lichaam van Ina van den Heuvel gemaakt. Lees onder het foto-overzicht haar verslag.

In het kort de verschillende fases voor het vervaardigen van de mallen: 

1.  Allereerst zal er met alginaat en gipsverband een siliconen afgietsel van Van den Heuvels lichaam (van voeten tot en met haar hoofd) worden gemaakt. Dit proces duurt twee dagen., want zou je de afdruk in een keer maken, dan zou dat op twaalf uur staan neerkomen. Maar nog belangrijker is haar gezondheid. Onze huid is ons grootste orgaan: dek het twaalf uur af en de kans bestaat dat we stikken. 

2.  Vervolgens zal er een positief afgietsel worden gemaakt van de siliconen mal van haar lichaam.

3.  Dit zal gebruikt worden voor het maken van een negatieve siliconen mal.

4.  Dit negatief zal weer worden gebruikt voor het vervaardigen van een positief siliconen mal.   Deze laatste is belangrijk als contre-mal: het gewicht en de vorm zullen er voor gaan zorgen dat de plantaardige materialen goed in vorm gaan worden gehouden tijdens het drogen.

Mei 2016 heeft mallenmaker Anthony Sgard een afgietsel van het lichaam van Ina van den Heuvel gemaakt ( zie fase 1). Het alginaat, een rubberachtige substantie, en het gips wogen bij elkaar 20 kilo. Vooral de tweede dag was erg zwaar voor Ina. Lees hier haar verslag.

"Van tevoren hadden Anthony Sgard en zijn assistent bekers klaargezet. Daarin twee stoffen die samen het alginaat vormen. Na het mengen van beide stoffen moest het alginaat heel snel op mijn lichaam worden aangebracht. Wacht je te lang, dan wordt het mengsel stug. Ook de stroken gipsverband waren van tevoren geknipt en klaargelegd.

Ik had een kachel geregeld, maar het was zo warm in het atelier dat er een raam open moest. Te warm houdt ook in dat mengen nog zwaarder is en het alginaat nog sneller uithardt. Het was dus flink doorwerken voor de jongens.

De eerste dag ging goed. Ik was goed voorbereid. De professionaliteit van Anthony gaf veel vertrouwen. De voorbereiding was perfect en ook de samenwerking tussen Anthony en zijn assistent ging vlekkeloos. Het was duidelijk dat ze al veel projecten samen gedaan hadden.

We begonnen met de benen, zodat ik een beetje kon wennen. Eerst werd een lichaamsdeel ingesmeerd met een heel stug vaseline-achtig, vies goedje. Daarna werd zo snel mogelijk met spatel en handen het alginaat aangebracht. Het gipsverband dient als steunmal. Totale gewicht ongeveer 20 kilo.

Het was leuk om te volgen hoe ze te werk gingen. De concentratie en rust.

Het hele proces duurde in totaal 3 uur.

‘s Middags was het hoofd aan de beurt. Van tevoren duidelijke afspraken gemaakt over seintjes met de handen en vingers. Er werden geen rietjes in de neus gedaan, omdat de neus dan misvormd wordt. Belangrijk dat er een persoon blijft letten op het niet dicht gaan zitten van de neusgaten. Dat was de taak van de assistent.

Het verliep allemaal zo relaxed dat ik uiteindelijk moeite moest doen om niet in slaap te vallen. Het zware gewicht (15 kg) was ook goed op te vangen.

Wel uiteindelijk na twee uur even paniek gevoeld. Bang dat ze het afgietsel niet los zouden kunnen krijgen.

Natuurlijk wel heel confronterend om zo op jezelf teruggeworpen te worden. Je hoort van ver de stemmen, je voelt het gewicht, de dikke laag. Je bent totaal geïsoleerd van de omgeving.

Het voelde heel licht in het hoofd toen het allemaal eraf was.

Moest wel een paar uur bijkomen. Was vermoeiend.

De volgende dag het lijf en de armen. Dit was zwaar. De oppervlakte is het grootst, dus het duurde allemaal veel langer, ongeveer 3 à 4 uur en het totale gewicht was nog zwaarder, zo’n 25 kilo. Begon veel last te krijgen van schouders, heupen, benen.

Moest echt helemaal stilstaan. Kon mijn benen ook niet bewegen.

Werd af en toe duizelig, kon het moeilijk volhouden.

Erg blij toen het gewicht van mijn lijf gehaald werd."

Als de crowdfunding meer geld oplevert, kan ook de mal worden gemaakt. Er is zowel een negatieve als een positieve mal nodig. De laatste fungeert straks als contra-mal om de gedroogde bloemen en planten tijdens het drogen goed op hun plek te houden. 

Crowdfunding Corpus Florens ondersteunen kan al vanaf 25 euro. Doneer nu


Crowdfunding Corpus Florens


Sponsoren
eyes on media
Facebook
Nieuwsbrief

Per e-mail op de hoogte blijven? Vul hier uw e-mailadres in